Så här lyckas ni med ljudabsorbenterna - i 5 steg - Artiklar
Tips för ett tystare kontorslandskap

Tips för ett tystare kontorslandskap

Oväsen på arbetsplatsen kan öka spänningen och sänka produktiviteten bland anställda som utsätts för låga, till måttliga nivåer oväsen under hela arbetsdagen. De mest störande ljuden kommer oftast inte från maskiner, eller kontorsutrustning. Pratande, speciellt småprat, rankas högt upp på listan över oväsen på kontoret som kan skapa irritation bland medarbetare. Nedan har vi tagit fram förslag på vilka åtgärder man kan vidta för att få ett tystare kontorslandskap. Vi rekommenderar bland annat att man använder ljudabsorbenter.

Vad är en ljudabsorbent?

En ljudabsorbent används för att minska buller och olika typer av oväsen i inomhusmiljöer. Ljudabsorbenter är väldigt vanliga på kontor, men förekommer även på andra platser, som till exempel restauranger och hemma i vardagsrummen.

Varför ljudabsorbent på arbetsplatsen?

I en lokal, eller kontorsyta, är ljud som reflekteras från hårda vägg- och takytor vanligtvis den dominerande ljudbelastningen. Detta kommer av att en hård, reflekterande yta förstärker det ursprungliga ljudet. Följden blir då en förhöjd ljudnivå och ökad ljudspridning Detta motverkas exempelvis genom en takabsorbent eller en väggabsorbent.

Hur kan man dämpa ljud på kontoret? - 5 enkla knep

Det finns olika åtgärder att vidta för att dämpa ljudnivån i en kontorsmiljö, för att minska oväsen och distraktioner. Det viktigaste när det gäller att dämpa ljud och reducera ekon i ett rum, är att bryta av ljudfälten. I ett rum studsar och reflekteras ljud mellan motstående ytor. Du kan bryta ljudfälten genom att placera rätt material, i rätt mängd, på rätt ytor.

1. Använd ljudabsorberande skärmar

Det finns många olika former av skärmlösningar. Med ljudabsorberande skärmar på skrivbordet framför varje medarbetare och ljuddämpande skärmar på golvet mellan olika arbetsgrupper, kommer du att få en kraftigt förbättrad ljudmiljö på kontoret. Den ljuddämpande effekten ökar också ju högre och bredare skärmar du använder.

2. Eliminera hårda ytor med ljudabsorberande material

Hårda ytor absorberar inte ljud. Det första du behöver för att förbättra ljudmiljön, är att begränsa ljudreflexer från hårda ytor med hjälp av ljudabsorption. Montera ljudabsorberande material på delar av väggarna. Om ditt kontor har betonggolv, lägg ut mattor. Om kontoret har betongtak, installera akustiktak med minst 40 mm tjocklek. Minimera glas-, metall- och gipsytor på kontoret, då även de ger en ökad ljudnivå och ljudspridning.

3. Möblera smart

Medarbetare som ska prata mycket med varandra, bör sitta i samlade arbetsgrupper. På så vis håller ni ljudet samlat i olika delar av kontoret. Om möjligt, placera gärna medarbetare sittandes riktade åt samma håll. Då slipper de anställda få varandras samtalsljud rakt i ansiktet.

4. Använd växter

Växter är naturens egna ljudabsorbenter. Växter är ett grönt komplement till den övriga ljudabsorberingen. De bidrar till att bryta ljudfälten och ger en mer behaglig ljudbild och mindre bakgrundsbrus på kontoret.

5. Isoleringsförbättringar

Om en större renovering är aktuell, passa då på att göra isoleringsförbättringar av kontorslokalen. Välj rätt isolering till väggar och tak, för att förhindra yttre buller från att komma in i lokalen. Rekonstruera väggar med stora luftspalter mellan dem. Ersätt äldre fönster med nya fönster med bra ljudisolering. Byt ut äldre dörrar med ihålig kärna, till tjocka massiva dörrar.

Publicerad 2016-10-28 Artiklar 3027

Inga produkter

To be determined Frakt
0 kr Summa

Gå till kassan