Så väljer du rätt ergonomisk kontorsstol - Artiklar
Välj rätt ergonomisk kontorsstol

Välj rätt ergonomisk kontorsstol

Att arbeta på kontor innebär ofta att man spenderar många timmar sittandes i en ergonomisk kontorsstol. En position resulterar i en statisk hållning som ökar stressen i rygg, axlar, armar och ben och som i synnerhet lägger stort tryck på ryggmuskler och ryggradsdiskar.

För att undvika att utveckla, eller förvärra ryggproblem, är det därför viktigt att ha en kontorsstol som är ergonomisk och som stödjer den nedre delen av ryggen och främjar god hållning.

Vi kommer i denna artikel...

...redovisa vårt bäst-i-test för ergonomiska kontorsstolar 2018
...punkta upp viktiga saker att tänka på inför ett köp av en stol
...förklara hur man ska sitta i en kontorsstol

---------

1. Vilken ergonomisk kontorsstol är bäst? "Bäst-i-test 2018"

Det finns många typer av stolar tillgängliga för användning på kontor. Ingen specifik kontorsstol är nödvändigtvis den bästa, men det finns vissa funktioner som är mycket viktiga att titta efter i en bra ergonomisk kontorsstol. Dessa funktioner tillåter användaren att anpassa stolen för hans, eller hennes särskilda behov.

Följande anser vi är några av de bästa kontorsstolarna på marknaden 2018:

1. RH Logic 400 - 6 590 kr
En storsäljare bland ergonomiska kontorsstolar som bland annat har luftreglerat svankstöd. En stol som är känd för sin ergonomiska funktion och kanske den bästa kontorsstolen för ryggen?

2. HÅG Capisco 8106 - 6 590 kr
En av de bättre ergonomiska kontorsstolarna på marknaden som har en sadelformad sits som kan ställas in för stående ställning eller lågt sittande ställning. Ett säkert kort för sig som är ute efter ergonomi.

3. Clark kontorsstol - 2 290 kr
En riktigt bra utmanare till de övriga två stolarna som ligger i prisklassen under. Har trots sitt låga pris en mycket bra ergonomisk funktionalitet med hög rygg och många justeringsalternativ. 

---------

2. Att tänka på när du ska köpa kontorsstol:

Det finns ett antal funktioner som en ergonomisk kontorsstol, nedan reder vi ut vilka funktioner en bra traditionell ergonomisk kontorsstol ska ha:

Hur är kontorsstolens sitthöjd?

En kontorsstols sitthöjd bör vara enkel att justera. En pneumatisk justeringsspak är det enklaste sättet att göra detta med. En sitthöjd som sträcker sig till omkring 40-53 cm från golvet fungerar bra för de flesta människor. Detta gör det möjligt för användaren att ha sina fötter platt mot golvet, samtidigt som låren är horisontella och underarmar i höjd med skrivbordet.


Hur djup och bred är kontorsstolens sits?

Stolen bör ha tillräckligt djup och bredd för att stödja alla användare på ett bekvämt sätt. Vanligtvis är 43-50 cm bredd standard. Djupet (från längst fram till längst bak på sitsen) måste vara tillräckligt så att användaren kan sitta med ryggen mot ryggstödet på den ergonomiska kontorsstolen, medan det ska finnas cirka 5-10 cm mellanrum mellan knävecket och den främre delen av sitsen. Den främre, eller bakre delen av sitsen bör även ha justerbar lutning.

Hur är kontorsstolens svankstöd?

Svankstödet i en ergonomisk stol är mycket viktigt. Ländryggen har en inre kurva och får under långa perioder sitta utan stöd. En stol bör ha en svankstödsinställning där man kan justera svankstödet både på höjden och på djupet, så att varje användare kan få rätt passform för att aktivt stödja kurvan i nedre delen av ryggen.


Hur är ryggstödet till kontorsstolen?

Ryggstödet på en kontorsstol bör vara 30-48 cm brett. Om ryggstödet är skilt från sitsen, bör det även vara justerbart i höjd och i lutning. Det behöver kunna stödja den naturliga kurvan i ryggraden, återigen med särskilt fokus på ordentligt stöd för ländryggen. Om kontorsstolens sits och ryggstöd sitter ihop i ett stycke, bör ryggstödets lutning vara, med en låsmekanism för att säkra den från att gå för långt bakåt när användaren har ställt in lämplig vinkel.


I vilket material är kontorsstolen?

Materialet på kontorsstolens sits och rygg bör ha tillräckligt med stoppning för att vara bekväm att sitta på under längre tidsperioder. Att sitsen är klädd i tyg som andas, är att föredra framför en hård yta.


Hur är kontorsstolens armstöd?

Kontorsstolens armstöd bör vara justerbara. Det ska vara möjligt för användarens armar att vila bekvämt på armstöden och låta axlarna vara avslappnade. Armbågar och underarmar bör vila lätt på armstöden och underarmen ska inte ligga på armstödet medan du skriver.


Går kontorsstolen att rotera?

Varje konventionell, eller ergonomisk stol bör vara enkel att rotera, så att användaren kan nå olika delar av sitt skrivbord utan större ansträngning.

---------

3. Hur ska man sitta i en kontorsstol?

Det är viktigt att man ställer in sin stol efter individuella behov. Så här ska du sitta ergonomiskt i din kontorsstol:

  •          Din kontorsstol ska vara lite bakåtlutad, låt kroppen vila mot stolen.
  •          Sitt längst bak på stolen. Då får nedre ryggen och höften ett bra stöd.
  •          Sitt inte för högt. Du ska kunna ha båda fötterna i marken när du sitter intill ryggstödet.
  •          Sitt nära intill skrivbordet, det ger dina underarmar ett bra stöd.

Viktigt med bra ergonomi överallt

Det är inte bara en ergonomisk kontorsstol som är viktig, utan det gäller att ha bra ergonomi i allmänhet. Med en ergonomisk arbetsplats kommer era medarbetare både bli lyckligare och mer produktiva. Komplettera din ergonomiska kontorsstol med ett höj & sänkbart skrivbord för bästa tänkbara ergonomi. Det höj och sänkbara skrivbordet ger dig möjlighet att variera din arbetsposition under dagen, och dessutom får du automatiskt en bättre hållning.

Publicerad 2016-10-31 Artiklar 24195

Inga produkter

To be determined Frakt
0 kr Summa

Gå till kassan